Igańska Pierogarnia
….Ruskie, z serem, mięsem, kapusta z grzybami, na słodko na słono. Kto nie zna naszych staropolskich przysmaków jakimi są pierogi. Kochamy je nie tylko my Polacy ale w naszych pierogach kocha się cały świat.
Grupa projektowa z klasy II a (P. Czerwińska, O. Długołęcka, J. Pluta, B. Sitarz, M. Długołęcki) przeprowadziła w swojej klasie mini warsztaty z tworzenia pierogów. Zajęcia te zostały przeprowadzone w ramach projektu edukacyjnego klas II pt: „Czy znamy tradycję, kulturę i sztukę Mazowsza?”. Nauczyliśmy się jak zrobić doskonałe ciasto i jak lepić misterne pierogi. Każdy mógł spróbować swoich sił w tej wymagającej precyzji pracy. Pierogi to nieodłączny specjał kuchni polskiej, mazowieckiej. Początki były trudne ale z minuty na minutę powstawały coraz to doskonalsze pierogi. Co dziwne prym w lepieniu i większe zainteresowanie kuchnią wykazali mężczyźni w II a.
Opiekun grupy: Agnieszka Radomyska