Mikołajkowe warsztaty kulinarne
Dnia 16 grudnia zajęcia edukacyjne klasy 4a odbyły się w trochę „mniej tradycyjny sposób”.
Pierwsza część dnia to zajęcia na Uniwersytecie Przyrodniczo-Humanistycznym w Siedlcach. Nasza szkoła bierze udział w projekcie „Jak zostać odkrywcą?”. Tego dnia na zajęciach z matematyki uczniowie odkrywali tajemnice rachunku podobieństwa, a na fizyce określali gęstość substancji na podstawie masy i objętości ciała. Całe mnóstwo przedziwnych, ale jak się okazało, wcale nie skomplikowanych pojęć.
Po tak wytężonej pracy czekała na nich przygoda pt. “Młody odkrywca smaków i zapachów”, czyli warsztaty kulinarne. Podczas pierwszej części uczniowie mieli okazję dowiedzieć się, gdzie rosną różnego rodzaju owoce, na jakiego rodzaju schorzenia pomagają i wreszcie poznać ich zapach, gdy są już ususzone. Niektórzy wykazali się dużą wiedzą na ten temat. Na podsumowanie wykonali woreczki zapachowe z suszonymi owocami. Druga część to szaleństwo dla utalentowanych artystycznie i nie tylko. Zdobienie pierniczków. Zdjęcia ukazują wszystko. Ale to nie koniec. Najciekawsze zadanie Pan Michał i Pan Grzegorz zostawili na koniec. Pizza własnej roboty. I to jaka? W kształcie czapki Mikołaja. Smakowała wybornie. Po wspólnym pichceniu uczniowie zostali zaproszeni do grupowego zdjęcia oraz do indywidualnego pozowania z przyborami kuchennymi
w instagramowej ramce. Każdy uczestnik oprócz stworzonych podczas warsztatów woreczków zapachowych, pierniczków i pizzy otrzymał dodatkowy upominek.
Z pełnymi brzuszkami czwartoklasiści wrócili do domów.
Agata Kurowska