Młodzi przedsiębiorcy - warsztaty kulinarne
W ostatnim czasie w szkole odbyły się WARSZTATY KULINARNE, zainicjowane i przeprowadzone przez klasę 7B.
Uczniowie bardzo sprawnie podczas dwóch długich przerw i jednaj godziny lekcyjnej sprzedawali przygotowane przez siebie tosty.
Nastoletni kucharze dbali o bezpieczeństwo oraz higienę przygotowywanych posiłków.
Była to lekcja PRZEDSIĘBIORCZOŚCI.
Wiele się nauczyliśmy: jak zaplanować zakup produktów, jak wycenić naszą pracę, jak rozliczyć zarobione pieniądze.
Mimo, że cała akcja trwała dość krótko udało się sprzedać aż 88 tostów po 2 złote, a po odjęciu kosztów własnych (ser, szynka, chleb tostowy) zostało 126 złotych. Kwota w całości została przekazana na cele szkolne, a dokładnie – wielkimi krokami zbliżające się 100 lecie szkoły.
Uczniowie byli zachwyceni całą akcją, tosty wszystkim smakowały, pojawiły się nowe pomysły, a młodzi kucharze zobowiązali się do kolejnych tego typu inicjatyw.
Przewodniczący SU Kacper Piasecki