Zdrowie na talerzu
W ramach lekcji biologii klasa VII a przygotowała zdrowe i pełnowartościowe przekąski, koktajle i sałatki jako propozycje dla uczniów na drugie śniadanie. Tematyka zajęć była zgodna z podstawą programową z biologii.
Celem zajęć było:
- określenie składników pokarmowych w potrawach
- poznanie roli tych składników w zbilansowanym odżywianiu
- nauka samodzielnego przygotowywania urozmaiconych posiłków na drugie śniadanie
Uczniowie oprócz przygotowania posiłków opracowali przepisy potraw i ich skład pod względem wartości odżywczych. Pod koniec lekcji czekała na wszystkich zdrowa i przesmaczna uczta.
Mogliśmy spróbować:
Sałatki owocowej, sałatki śródziemnomorskiej, deseru Boom, Boom z jogurtem lub budyniem, koktajlu bananowego. Po takim posiłku mieliśmy energię na cały dzień nauki.
Agnieszka Radomyska