DZIEŃ KOBIET Z KULINARNYM PODDASZEM
We wtorek, 3 marca klasa 3b odwiedziła Kulinarne Poddasze w Siedlcach. Podczas warsztatów zorganizowanych z okazji Dnia Kobiet robiliśmy batoniki, sos winegret oraz komponowaliśmy sałatkę. Zajęcia rozpoczęły się od rozpoznawania bakalii pochodzących z całego świata. Prowadzący ciekawie opowiadał skąd pochodzą bakalie oraz jakie maja walory zdrowotne. Następnym etapem zajęć było wykonanie batoników z bakaliami. Najpierw wszyscy zrobili po 3 opakowania na swoje batony. Zaraz potem zabraliśmy się za wykonanie tych zdrowych słodyczy.
Kiedy batony trafiły do piekarnika, na stołach pojawiły się składniki na sałatkę warzywną oraz do przygotowania sosu winegret. Każdy z obecnych skomponował sałatkę według własnego pomysłu, dodał sos, grzanki i gotowe! Do sałatki podano pięknie wyglądające i smaczne tosty w kształcie serduszka.
Ostatnim etapem naszego kucharzenia było zapakowanie batoników w przygotowane własnoręcznie opakowania. Na koniec wszyscy mogli sfotografować się z kuchennymi akcesoriami. Każdy uczestnik warsztatów dostał certyfikat potwierdzający ich ukończenie oraz drobne upominki. Podczas zajęć panowała wspaniała atmosfera, chętnie tam wrócimy!
Elżbieta Mioduszewska